Згідно наказу Управління освіти і наукової діяльності від 21. 10. 2008 р. № 586-ОД 25 лютого 2009 року на базі ДПТНЗ “Одеське вище професійне училище морського туристичного сервісу”, що знаходиться за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, 18, проводився ІІ етап всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії «Кухар».
Конкурс проводився з метою підвищення рівня професійної майстерності учнів професійно-технічних навчальних закладів, розвитку їх творчої активності, виявлення, розповсюдження та впровадження в навчальний процес передових методів та прийомів праці, поглиблення знань сучасних виробничих технологій в ресторанному сервісі згідно з державними стандартами професійно-технічної освіти..
У конкурсі на кращого з професії, що проводиться в два тури (теоретичний і практичний), взяли участь 17 представників ПТНЗ області (переможці І етапу Всеукраїнського конкурсу (один представник від навчального закладу) серед учнів випускних груп), які отримують первинну професійну підготовку з професії «Кухар».
Організатором конкурсу є навчально - методичний центр професійно-технічної освіти в Одеській області. Директор НМЦ ПТО в Одеській області Корчевський О.Е. - голова оргкомітету конкурсу. Волошенко Т.Д. методист вищої категорії кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО в Одеській області-Голова журі конкурсу.
Програма конкурсу передбачала:
- представлення візитної карти;
- виконання теоретичного завдання з професійно-теоретичної підготовки;
- виконання практичного завдання.
1. Візитна карта – презентація «Я і мій навчальний заклад»:
Протягом 2-3 хвилин учасник конкурсу представляв себе та свій навчальний заклад в якому навчається. Презентація проходить у довільній формі (проза, вірші, пісні), але обов’язково пов’язана з професією і розкриває індивідуальні якості учасника.
2.Теоретичний тур полягав у перевірці теоретичних знань з професії „Кухар” 4 розряду і виконувався всіма учасниками разом. Час виконання теоретичного завдання - 2 академічні години.
Теоретичний тур полягав у перевірці теоретичних знань з предметів: “Технологія приготування їжі з основами товарознавства”, “Устаткування підприємств харчування”, “Гігієна і санітарія виробництва”, “Організація виробництва та обслуговування”, “Охорона праці” і включав наступні завдання:
- виконання тестових завдань на ПК (30 питань з п'яти предметів);
-завдання на аналіз - виявлення неточностей та здійснення доповнень;
-одне комплексне теоретичне завдання описового характеру з вирішення проблемних ситуацій .
3. Практичний тур полягав у перевірці навичок і умінь з професії „Кухар” 4 розряду і складався з наступних завдань:
- приготування холодної закуски: Салат “Український”, термін виконання -30 хвилин ;
- приготування другої страви з м'яса: Біфштекс з січеного м'яса з цибулею та складним гарніром, термін виконання-100 хвилин;
- приготування страви “Налисники з сиром та родзинками”, термін виконання-60 хвилин .
Оцінювання завдань практичного туру здійснювалось за критеріями:
- якість приготовленої страви;
- дотримання технології приготування ;
- організація робочого місця;
- дотримання санітарних норм;
- дотримання вимог з охорони праці;
- сучасні тенденції при приготуванні, використання інноваційних технологій;
- дотримання норм часу, витраченого на виконання конкурсних завдань.
Максимальна загальна кількість балів за теоретичний та практичний тури - 320 балів.
Учасники конкурсу отримують конкурсні завдання і забезпечуються робочим місцем.
Спостереження за виконанням роботи здійснювалось лише членами журі та оргкомітету. В роботі журі конкурсу взяли участь викладачі спеціальних дисциплін та майстри виробничого навчання Одеського технічного коледжу Одеської національної академії харчових технологій, Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу та представники галузі ресторанного сервісу.
За рішенням журі конкурсу переможцями стали:
І місце – Глинська Любов Петрівна, учениця ДПТНЗ “Одеське вище професійне училище морського туристичного сервісу”;
І місце – Толмачевський Борис Олександрович, учень ДПТНЗ «Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування»;
ІІІ місце – Бабчинець Яна Сергіївна, учениця ДПТНЗ „Ізмаїльське вище професійне училище”;
Переможці ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності за І-VІ місце були нагороджені дипломами. Переможець ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності прийме участь у ІІІ етапі, який буде проводитись в м. Донецьк у березні.
|